Kattens øjne

maj - 09 2016 | By

Katteøjne

Kattens øjenområde er følsomt, og som katteejer kan man opleve, at katten en gang imellem lider af sygdomme eller lidelser i øjenområdet. Det er dog lidt forskelligt, om disse kræver behandling eller ej. Nogle gange sker det eksempelvis, at kattes øjne bliver dækket af en hvid hinde. Det ser lidt underligt ud og kan godt bekymre katteejere, som ikke ved, hvad denne hinde er. Hinden kaldes ’det tredje øjenlåg’, og det er en ekstra hinde, der ligger mellem hornhinden og kattens nedre øjenlåg. Dette ekstra øjenlåg har til opgave at beskytte kattens hornhinde. Hvis katten opdager eller fornemmer, at der er fare på færde, vil en refleksbevægelse sørge for, at musklen bagved øjenæblet trækker sig sammen. Det gør at selve øjenæblet hos katten trækker sig tilbage ind i øjenhulen, og samtidig bliver det tredje, ekstra øjenlåg skubbet frem så det dækker hornhinden og beskytter øjet.

Det tredje øjenlåg producerer mere end halvdelen af kattens tårer, og indeholder desuden væv, der kan opfange bakterier og vira, så de ikke beskadiger hornhinden. Vævet kan derfor blive irriteret, og hvis det bliver for hævet, kan det gnide mod hornhinden og på den måde genere øjet. Hvis denne ekstra hinde bliver synlig hos katten, skyldes det at den strækker sig hen over hornhinden og dækker mere af øjet end den plejer. Det kan være forårsaget af forskellige ting. Hvis katten er afmagret, eksempelvis på grund af sygdom og væskemangel, vil fedtvævet omkring øjenæblet blive mindre, så øjet faldet tilbage i øjenhulen og den ekstra øjenhinde træder frem. Dette fænomen kan også forekomme, hvis katten har døjet med tynd mave, og flere eksperter mener, at den bagvedliggende årsag er en smitsom virus i kattens nervesystem. Denne sygdom varer normalt kun 4-6 uger og forsvinder som regel af sig selv, men hvis katten bliver dehydreret på grund af diarré, kræver det behandling hos dyrlægen.

Løber kattens øjne i vand, eller virker øjenområdet irriteret, bør man som ejer tage katten til dyrlægen. Problemet kan skyldes en ridse på hornhinden eller en irritation mellem det ekstra øjenlåg og selve hornhinden. Kattens øjne er et følsomt område, og visse katteracer desuden har ofte problemer med betændelse omkring øjenområdet. Flere dyrlæger omkring Birkerød behandler øjenbetændelse hos katte, og bor du i Nordsjælland, finder du dyrlæger eksempelvis i Charlottenlund, som kan rådgive omkring pleje af dyrets øjne, hvis det har tendens til tilstoppede tårekanaler.

Birkerød Dyreklinik
Hovedgaden 25
Birkerød 3460
Tlf: 36 30 10 30