Hvad er autisme?

jan - 22 2018 | By

Autisme hos unge og børn

Autisme er en psykologisk tilstand, som er kommet under nøje observation i ungdomspsykiatrien de seneste årtier. Medicinsk set, så er det en psykologisk tilstand, som gør, at personer der lider af autisme ikke har de grundlæggende sociale evner til at kunne gebærde sig i skolen, på jobbet eller lignende institutioner, som kræver social medvirken. Børn, der lider af autisme, er begrænset udviklingsmæssigt i forhold til andre børn, men det er ikke ensbetydende med, at barnet er unormalt. Det betyder blot, at barnet ikke kan tilpasse sig de sociale rammer og de sociale spilleregler, der finder sted på en institution. Derfor skal forældre være meget varsomme med at stemple deres børn som unormale, og hellere se på det i et andet perspektiv. Hvis du er interesseret i at vide, hvad de normale behandlingsmetoder for autisme er, og hvad du som forældre kan gøre for dit barn, så kan du læse med her. Vi giver dig gode råd til, hvad du som forældre kan gøre, hvis du har mistanke om, at dit barn lider af autisme.

Behandling

De mest almindelige behandlinger af autisme er medicinering og terapi. Da der er stor forskel på graden af autisme, og endnu større videnskabelige debatter om, hvad det rent faktisk indebærer at have autistiske træk, så findes der også mange forskellige behandlingsmetoder. Derfor er udredning af autisme også meget forskellig – både med hensyn til styrken af medicinen og varigheden af terapien, som det enkelte barn får tilbudt. Der findes med andre ord rigtig mange forskellige terapeuter, som hver især har deres unikke måde at behandle på. Derfor kan det være fordelagtigt som forældre, at prøve sig frem med forskellige terapeuter og klinikker for, at finde frem til den mest passende behandling i forhold til dit barns behov.

Hvad kan forældre gøre?

Som forældre kan du gøre rigtig meget på egen hånd, hvis du har mistanke om, at dit barn har autistiske træk. For det første skal du tage højde for, at alle former for autisme er unikke og specifikke for det enkelte barn. Der findes ikke to autistiske børn, som har nøjagtig de samme symptomer og handlemønstre i hverdagen. Derfor kan det være en god idé, at give dit barn så meget opmærksomhed, som overhovedet muligt. Følg med i, hvordan barnet opfører sig og før eventuel en logbog over barnets hverdag. Du kender dit eget barn bedst og derfor kan du også være med til at analysere barnet og måske finde en grund til, hvorfor det opfører sig på en bestemt måde. Mange forældre, der har autistiske børn vælger også at se muligheder frem for begrænsninger. Børn med autistiske træk har ofte kompetencer og egenskaber, som er langt mere brugbare at løse komplekse og specifikke problemstillinger. Held og lykke.

Centrum Børne- og ungdomspsykiatri
Bagsværd Hovedgade 119, 1. sal
2880 Bagsværd
44 44 46 48